Over Polo

De polosport is een teamsport waarbij spelers te paard proberen een kleine bal met een lange houten stok in het doel van de tegenstander te slaan. Het spel wordt gespeeld op een groot veld, ongeveer zo groot als zes voetbalvelden, en er zijn vier spelers per team.
Het doel van het spel is om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Het spel begint met een “throw-in” waarbij de bal tussen de twee teams wordt gegooid en de spelers proberen de bal te slaan en deze naar het doel van de tegenstander te brengen. Het spel is verdeeld in periodes genaamd “chukkas” en elk chukka duurt zeven minuten.
De spelers moeten zeer behendig zijn in het besturen en berijden van hun paard en het slaan van de bal met hun stok, terwijl ze tegelijkertijd de andere spelers en paarden in de gaten houden. Het is een zeer fysieke sport, en je mag gecontroleerd tegen elkaar aan botsen, de zogenaamde ‘ride off’. Het vereist een hoge mate van uithoudingsvermogen en vaardigheid alsmede een goede hand oog coordinatie.
De polosport heeft een lange geschiedenis en wordt over de hele wereld beoefend, van Argentinië tot India en van Engeland tot de Verenigde Staten. Het is een zeer competitieve sport die zowel amateurs als professionals aantrekt en wordt beschouwd als een van de meest uitdagende en opwindende sporten ter wereld.

Geschiedenis

De eerste aanwijzing van beoefening van dit oude ruiterspel heeft men echter gevonden omstreeks 900 voor Christus bij de vorstenhuizen van de Meden en de Perzen. Daar beheersten ook de hofdames het spel waarvoor zij door dichters werden geroemd. Ook is er een vermelding dat de koning van Manipur een polospel organiseerde ter gelegenheid van zijn kroning in het jaar 33. In het rijk van Dzjengis Khan en ook bij andere Aziatische ruitervolkeren stond het polo als behendigheidsspel in hoog aanzien. Via Byzantium kwam polo naar India, waar men het aan het hof van de Mogolkeizers hartstochtelijk beoefende.
Engelse militairen ontdekten de polosport in Noord-India en Pakistan. Het bleek een uitstekende manier te zijn om de paarden te trainen voor de krijgsdienst. In 1863 werd door hen in India de Calcutta Polo Club opgericht. Het spel werd pas in Europa bekend, nadat Britse officieren het ‘paardenhockey’ in 1869 vanuit de koloniën naar Engeland brachten, in 1872 werd daar de eerste poloclub opgericht. In 1875 deed polo zijn intrede in Argentinië en in 1876 in Amerika. Polo was een Olympische sport in 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936.
In 2007 zijn er wereldwijd ongeveer 30.000 polospelers actief. Pololand bij uitstek is Argentinië. In Europa zijn Engeland en Spanje de landen waar het meest gespeeld wordt. Overal waar polo wordt beoefend zijn internationale toernooien.

Regels

Beide teams bestaan uit vier spelers (een spelverdeler, twee aanvallers en een verdediger). Een normaal speelveld is 300 yard (ca. 275 m) lang en 200 yard (ca. 18o m) breed. Het doel bestaat uit twee palen, die op ongeveer 7 meter van elkaar staan. In Nederland worden 4 chukka’s gespeeld per wedstrijd. Op grote toernooien in het buitenland soms 6 of zelfs 8 chukkers. Voor iedere chukka wordt van paard gewisseld. Op een lager niveau kan een paard soms twee chukka’s doen in een wedstrijd, met minimaal een chukka rust.
Na ieder doelpunt wisselt men van speelhelft. Bij het begin van het spel werpt de scheidsrechter de bal in het midden van het veld tussen de twee teams. Deze arbiter en een soms tweede bereden scheidsrechter zorgen voor de naleving van de spelregels. Ook bij paardpolo bestaan er strafslagen vanaf een merkteken op negen meter voor het doel, vrije slagen, en dergelijke. Om ongelukken te voorkomen kent het spel een voorrangsregeling. Voorrang heeft degene, die in de onmiddellijke bewegingslijn van de bal of onder de kleinste hoek komt aanrijden. Men mag de weg van de bal niet kruisen.

Polo in Nederland

Het eerste Polotoernooi van Nederland werd gespeeld op 2 en 3 september 1978 op manege “De Mollenberg” in het Brabantse Leende. Dit vierlanden polotoernooi (Frankrijk, Brazilië, Engeland, Duitsland) werd georganiseerd door J.M.J. van den Hurk, de eerste voorzitter van de Stichting Polo Nederland.
In 1988 werd de eerste editie van de Dutch Open Polo georganiseerd door Bert Spaak. Dit polo evenement werd gespeeld op Lage Vuursche bij Hilversum. In dat jaar werd ook de eerste Nederlandse poloclub opgericht in Leende, nabij Eindhoven, waar op 25 september 1988 een oefenwedstrijd werd gespeeld. Deze club heeft helaas niet lang bestaan. Daarna volgde de oprichting van Polo Club Balkenschoten, nabij Nijkerk. Dit bleef lange tijd de enige plek in Nederland waar polo gespeeld kon worden.
Polo Club Wassenaar, vlakbij Den Haag, werd in 1993 opgericht door de Nederlandse gepensioneerde expat Nick Grooss en organiseerde in 1994 het eerste polotoernooi genaamd “The Orange”. Het poloveld ligt midden op paardenrenbaan “Duindigt”. Polo Club Wassenaar is de oudste actieve club in Nederland.
Daarna volgenden Polo Club Vreeland nabij Hilversum, Polo Club Midden-Nederland op de Veluwe tussen Nijkerk en Putten en Polo Club Waalre bij Eindhoven en Twentsch Polo Club bij Enschede. Er zijn ook nog enkele privé velden in Breukelen, Rijs, Ermel, Middelbeers en Domburg.
Er worden ’s zomers in juli en augustus wedstrijden gespeeld in Domburg, een verlengstuk van Polo Club Wassenaar.. Nederland kent momenteel ongeveer zeventig polospelers waarvan een kwart vrouwelijk is.

Het wedstrijdseizoen loopt van 15 april t/m 31 september en er zijn diverse toernooien met toegang voor publiek.

Het Nederlandse nationale poloteam won zilver bij het Europees kampioenschap 2002 in Italie en brons bij het Europees kampioenschap 2005 in Nederland. Het damespoloteam won in 2018 brons bij het Europese Kampioenschap Polo in Italie

DE BELANGRIJKSTE DINGEN OM TE WETEN TIJDENS HET KIJKEN NAAR EEN POLOWEDSTRIJD:

• Een team bestaat uit 4 spelers, is gemengd man/vrouw en er is een individuele handicap (-2 t/m 10) en een teamhandicap
• De wedstrijd wordt gespeeld in 4 chukkers, na elke chukker wisselen de spelers van paard (soms ook tijdens de chukker)
• Elke chukker is 7,5 minuten netto speeltijd, tijdwaarnemer stopt de tijd wanneer de poloregels niet worden nageleefd (fout) of iemand wisselt van paard tijdens de chukker (gemiddelde wedstrijd duurt 1 uur)
• Belangrijkste poloregel is dat je de (denkbeeldige) lijn van de bal niet mag overschrijden, dit vanwege veiligheidsredenen voor paard en speler
• Na elk doelpunt wisselen de teams van doel/wisselen van kant
• Er zijn 1 of 2 scheidsrechters te paard
• Na elk doelpunt volgt een inworp in het midden van het veld
• Er worden ook penalty’s genomen, een 30 of 60 yard penalty in de richting van het doel of een strafschop vanaf de plek waar de spelovertreding (overtreding) plaatsvond
• Wanneer de bal over de achterlijn van het veld is, er een slag in of over de grens is, is er een inworp
• We hebben 6 slagen, 2 forehand en 2 backhand slagen (beide 2 zijkanten van het paard), een onder de hals en staart schot.

Scroll naar boven